Się Żyw


Uwaga! Urlop w dniach 14.07-28.07! Wszystkie zamówienia złożone do 14.07 do godziny 12.00 zostaną wysłane. Zamówienia złożone po tym czasie będą realizowane po powrocie, po 28.07. Prosimy ebooki kupować w osobnych zamówieniach- dotrą od razu na maila. Dziękujemy!

WAŻNE! Jeśli kupujesz tylko e-book, warsztat, szkolenie, od razu po zakupie otrzymasz na maila link do jego/ich pobrania! Jeśli kupujesz inne produkty, wymagające wysyłki, link do pobrania e-book, otrzymasz po ich wysłaniu. Prosimy o wpisywanie prawidłowych adresów mailowych aby produkty cyfrowe od razu trafiały do Państwa.

W swojej długoletniej walce z chronicznymi chorobami, było mi dane zetknąć się w 2014 roku z książką Dieta Gaps. Książka ta zrobiła na mnie ogromne wrażenie i już wtedy wydawało mi się to dziwne, iż tak mało osób wie i mówi o istnieniu tej rewelacyjnej książki jak i o samej diecie. 

Autorką i propagatorką diety GAPS jest jedna z moich ulubionych lekarzy Natasha Campbell-McBride. Dieta GAPS  to dieta, której głównym celem jest wyleczenie jelit oraz układu pokarmowego, poprzez eliminację produktów przetworzonych oraz odpowiednio skomponowane posiłki odbudowujące florę bakteryjną.  Założeniem diety jest to, że wiele schorzeń, symptomów, chorób przewlekłych, autoimmunologicznych, zaburzenia trawienia i stany wpływające na mózg, takie jak autyzm i zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD),  spowodowane są przez uszkodzenie jelit i flory bakteryjnej. 

Już Hipokrates twierdził przecież, że każda choroba rozpoczyna się w jelitach, dlatego też podejście do odżywiania jak i leczenia poprzez dietę, które stosuje Dr. Natasha wydaje się całkowicie naturalne i logiczne. 

PEŁNA DIETA GAPS – główne wytyczne

Co to jest dieta GAPS?

GAPS pierwotnie oznaczał syndrom psychologiczno jelitowy, termin opracowany przez Natashę Campbell-McBride, absolwentkę medycyny, neurologii i żywienia, w celu opisania  zależności pomiędzy układem trawiennym a naszym mózgiem. Campbell-McBride stworzyła dietę GAPS w 2004 roku po zbadaniu związku między jedzeniem, odżywianiem, zdrowiem jelit i mózgu, jednocześnie szukając odpowiedzi dla własnego dziecka, u którego zdiagnozowano autyzm. 

Zespół psychologiczno jelitowy (GAP Syndrome lub GAPS) to termin ustanawiający połączenie między funkcjami układu pokarmowego i mózgu. Termin ten został stworzony przez dr Nataszę Campbell-McBride, MD, MMedSci (neurologia), MMedSci (żywienie człowieka) w 2004 roku w wyniku wieloletniej pracy z setkami dzieci i dorosłych cierpiących na schorzenia neurologiczne i psychiatryczne, takie jak zaburzenia ze spektrum autyzmu, zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD/ADD), schizofrenię, dysleksję, dyspraksję, depresję, zaburzenia obsesyjno-kompulsywne, chorobę afektywną dwubiegunową i inne problemy neuropsychologiczne i psychiatryczne.

Zespół psychologiczno-jelitowy GAPS obejmuje przewlekłe schorzenia fizyczne, które wynikają z nieszczelnych jelit, takie jak wszystkie schorzenia autoimmunologiczne (choroba trzewna, reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzyca typu 1, stwardnienie rozsiane, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, autoimmunologiczne problemy skórne, choroba Hashimoto i inne problemy hormonalne itp.), astma, egzema, różne alergie, alergia i nietolerancja pokarmowa, zespół chronicznego zmęczenia, fibromialgia, wiele wielu zaburzeń endokrynologicznych (tarczycy, nadnerczy i innych), przewlekłe infekcje, wiele chorób neurologicznych i wszystkie przewlekłe zaburzenia trawienia (takie jak zapalenie żołądka, zapalenie okrężnicy itp.).

Coraz więcej badań na temat flory bakteryjnej zasiedlającej jelita pokazuję niesamowity jej wpływ na organizm ludzki. Nasza flora bakteryjno jelitowa ma wpływ na każdy aspekt naszego zdrowia i działania organizmu, w tym metabolizmu, trawienia, wytwarzania i wchłaniania składników odżywczych, wytwarzania i transportu neuroprzekaźników, stanów zapalnych, detoksykacji itp. Poprzez interwencje dietetyczne, ukierunkowana suplementacja , detoksykacji i zmiany stylu życia, protokół żywieniowy ma na celu przywrócenie funkcji trawiennych, funkcji mózgu i ogólnego stanu zdrowia.

Kim jest Dr Natasha, oprócz tego, że jedną z moich ulubionych i najbardziej cenionych lekarzy?

Dr Natasha Campbell-McBride jest absolwentką medycyny i studiów podyplomowych z neurologii i żywienia człowieka. W swojej klinice w Cambridge specjalizowała się w żywieniu dzieci i dorosłych z zaburzeniami zachowania i uczenia się oraz dorosłych z zaburzeniami układu pokarmowego i odpornościowego. Od 1998 roku prowadzi własną klinikę Cambridge Nutrition Clinic w której leczy z wielkimi sukcesami wielu pacjentów, zarówno dzieci jak i dorosłych. 

Pełna dieta GAPS

Pełna dieta GAPS obejmuje wszystkie bogate w składniki odżywcze, lecznicze pokarmy zawarte w diecie wprowadzającej, ale rozszerza wybór żywności zgodnie z listą dozwolonych i niedozwolonych pokarmów (patrz poniżej). Jeśli pominąłeś Dietę Wprowadzającą, rozważ zapoznanie się z najważniejszymi elementami protokołu żywieniowego – wywarami/bulionami mięsnymi, zupami i sfermentowaną żywnością. Pyszne przepisy na te lecznicze pokarmy można znaleźć w książkach i płytach DVD w naszym sklepie internetowym. Pełna dieta GAPS jest podobna do specjalnej diety węglowodanowej (SCD), protokołów żywieniowych ketogenicznych, paleo i pierwotnych, z największymi różnicami w proporcjach nabiału i makroskładników odżywczych. Dieta GAPS powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb w zakresie zdrowia i stylu życia. Ogólnie rzecz biorąc, 85% dziennego spożycia w ramach pełnej diety GAPS powinno składać się z mięsa (w tym podrobów), ryb, wywarów/bulionów, jajek, sfermentowanych produktów mlecznych (jeśli są dobrze tolerowane) i warzyw (dobrze ugotowanych, surowych, i fermentowane). Wypieki z orzechów i/lub mąki z nasion i owoców są dozwolone na Full GAPS, ale powinny być spożywane z umiarem. Jeśli Twój woreczek żółciowy został usunięty lub cierpisz na którekolwiek z poniższych: zaparcia, IBS, łagodny/sporadyczny dyskomfort trawienny, skóra problemy lub zaburzenia odżywiania, rozpoczęcie od pełnej diety GAPS może być korzystne. Pacjentom, którzy pomijają Dietę Wprowadzającą, zaleca się przestrzeganie Struktury Wprowadzania Mleka, którą można znaleźć tutaj.

Dr Campbell-McBride przedstawia bardziej wyspecjalizowane wersje pełnej diety GAPS w swojej niedawno wydanej książce Zespół jelita i fizjologii w oparciu o jej wieloletnie doświadczenie w zakresie wspierania wyjątkowej konstytucji i leżących u podstaw problemów zdrowotnych pacjentów. Protokoły te obejmują No-Plant GAPS, Ketogenic GAPS, More-Plant GAPS i GAPS Liquid Fasting.

Rozważ zbilansowanie wszystkich posiłków zgodnie z potrzebami Twojego organizmu. Wszyscy jesteśmy wyjątkowi i wymagamy różnych porcji różnych produktów spożywczych w różnym czasie. Pomocne może okazać się przeczytanie Mięso jednego człowieka to trucizna innego człowieka. Dr Campbell-McBride zazwyczaj zaleca przestrzeganie pełnego GAPS przez co najmniej 18-24 miesiące. Więcej informacji na temat pełnej diety GAPS można znaleźć tutaj.

Należy pamiętać, że przed rozpoczęciem jakiejkolwiek diety należy porozmawiać z lekarzem lub innym pracownikiem służby zdrowia.

PEŁNA DIETA GAPS – główne wytyczne

Unikaj wszelkich zbóż, cukru, ziemniaków, pasternaku, pochrzynu i słodkich ziemniaków. 

Najlepsze produkty spożywcze do spożycia na Full GAPS to jajka, mięso, bulion, ryby, skorupiaki, świeże warzywa i owoce, nasiona orzechów, czosnek i oliwa z oliwek.

Mięso powinno być świeże lub mrożone jak najwyższej jakości. Unikaj wędzonych, konserwowanych i przetworzonych mięs. Ryby i skorupiaki powinny być świeże lub zamrożone z dzikich źródeł złowionych (unikaj hodowlanych owoców morza). Unikaj ryb drapieżnych, w tym rekinów, tuńczyków, halibutów, mieczników i makreli. Gotowanie powinno odbywać się wyłącznie z tłuszczami zwierzęcymi, olejem kokosowym lub ghee.

Oleje roślinne powinny być tłoczone na zimno, ekologiczne i spożywane na surowo.  Nigdy nie gotuj ani nie smaż na olejach roślinnych. Wypieki i owoce należy ograniczyć do przekąsek między posiłkami. Unikaj lub ogranicz tymczasowo orzechy, nasiona, owoce i miód, jeśli obecne są Candida i SIBO. Unikaj wszelkiej przetworzonej żywności w opakowaniach i puszkach. Należą do nich wszystkie rafinowane węglowodany i żywność zawierająca konserwanty, sztuczne barwniki i chemikalia itp. Nie podgrzewaj jedzenia w mikrofalówce. 

0

Your Cart Is Empty

No products in the cart.